Weboldalépítés tartalomkezelő rendszerrel

Minden komolyabb honlapkészítő cégnek van saját tartalomkezelő rendszere, amelynek segítségével ügyfeleik maguk tölthetik fel és szerkeszthetik honlap oldalaikat, új menüpontokat vehetnek fel. Ezeknek a saját fejlesztésű rendszereknek megvan az az előnyük, hogy a partnerek igényei szerint egyedileg olyan alkalmazásokat, opciókat fejlesztenek bele, amilyen az ügyfél speciális igényeit is teljesen kielégíti.

Vannak a piacon olyan nyílt forráskódú (szabadon letölthető, átírható) tartalomkezelő rendszerek is, amik nagyon sokat tudnak és rengeteg plugin (kiegészítő alkalmazás) van hozzájuk. Ilyen rendszer a WordPress, a Joomla!, vagy a Drupal. Ezek segítségével – sok-sok gyakorlás után – szinte bárki készíthet honlapot magának (programozó és grafikus bevonása nélkül).

Bár rendkívül vonzónak tűnik ez a lehetőség, azért árnyaltabb ennél a kép. Egyetlen – de nem apró – problémájuk, hogy ha bármi egyedi igénye támad a kedves ügyfélnek (amihez nincs megfelelő plugin), akkor a bonyolult forráskódba nem túl egyszerű belenyúlni…

És akkor vagy lemond az ügyfél az álmai egy részéről, vagy kezdhetik előröl  a fejlesztést egyedi rendszerrel. E probléma elkerülése érdekében előre tisztázni kell az igényeket: időt és pénzt is meg tudunk spórolni.

A fenti három tartalomkezelő rendszer kimerítő összehasonlítását ide kattintva elolvashatja Partnerünk blogjában.

Ajándékon töri a fejét?

Ha a weboldalukkal foglalkozó munkatársát szeretné megajándékozni karácsonyra, és éppen az ajándékon töri a fejét, akkor ne törje tovább.

Weblapjuk eredményesebb használhatóságával kapcsolatban két könyvet is nagy haszonnal forgathat majd.

Steve Krug a Ne törd a fejem! című könyvének a megírásával tört ki az ismeretlenségből. Pedig már a könyv megírása előtt is olyan cégeknek adott tanácsokat weboldaluk fejlesztésében, mint az Apple, az AOL vagy a BarnesandNoble.com.

 • Az Önök honlapjának a fejlesztéséhez is tudna egy-két használhatósági tanácsot adni?

Krug szerint minden honlap célja az, hogy a látogatók minden fontos információt elolvasva, minimális erőfeszítéssel jussanak végig az oldalon. A látogatók egy része azonban már a belépő oldalt sem nézi végig, másik részük pedig az első nehézségnél már el is kattint az honlapról.

 • Mennyivel eredményesebb lenne a weboldalunk, ha akadálymentesen használható lenne.
 • Ha a webdesign megkönnyítené, és elősegítené a tartalom megértését.
 • Ha minden információ, akkor és ott jelenne meg, amikor a látogatónak arra szüksége van.
 • Ha odafigyelnénk a használhatóság és a webergonómia szempontjaira.

Használni tudnák ezeket az ötleteket a weboldaluk fejlesztésénél is?

Leiszter Attila szerkesztésében jelent a Webergonómia Jakob Nielsen írásainak a felhasználásával. Jakob Nielsen nevezetes alakja a webes világnak. Ő a „weblap használhatósági guru”. A web ergonómiájában, a weblapok használhatóságában valószínűleg nincs nála nagyobb tapasztalata senkinek a világon.

 • Tudnának hasznosítani néhányat ennek az embernek a tapasztalataiból?

Weboldaluk egyszerű és könnyen áttekinthető? A legfontosabb látszódik a legjobban az oldalon?

 • Ha nem, akkor ez a könyv nagy segítség lesz.

A Webergonómia a Typotex Kiadótól az elmúlt két évtized jó és rossz webes használhatósági tapasztalatait gyűjti össze, a már korábban megjelent Webdesign című kötet alapján. Megtalálhatók benne már Jacob Nielsen legújabb webes tapasztalatai is.

A könyv érdekessége, hogy Jacob Nielsen gondolatait két fiatal „webergomán″ szakértő, Bőviz László és Rung András megjegyzései pontosítják.

Forgassák nagy haszonnal, bármelyiket is kapja meg a munkatársa ajándékba.

Könnyedén használható céges honlapot kívánok.
Szunai Péter
kattintási tanácsadó

Év Honlapja 2012

Az Év Honlapja 2012 nyerteseit november 26-án hirdették ki. A gálavacsorás díjátadón 360 pályázó várta izgatottan a szakmai zsűri döntéseit. Ennyi nevezés még sohasem érkezett a versenyre.

 • Követte a pályázatot?
 • Cége is a résztvevők között volt?

Idén a tavalyihoz képest több kategóriában lehetett nevezni. Volt olyan kategória is, ahol nem hirdettek győztest. Voltak olyan kiemelkedő pályázatok, amelyek már ránézésre is nyertesnek látszottak, a legtöbb kategóriában azonban nem volt könnyű kiválasztani a nyertest.

Ismeri az Év Honlapja kategóriák nyertes weboldalait?

Cége weboldalával gondolkodott a nevezésen?

 • Mit gondol? Ha benevezett volna a versenyre, akkor sikerrel indult volna az Év kreatív megoldása kategóriában?
 • Vagy inkább a Szolgáltatás, az Ipari web vagy a Kereskedelem kategóriában indult volna el?
 • Talán cégének a Túrizmus vagy a Vendéglátás kategória lett volna testhezállóbb?
 • A Márkasite kategóriában milyen esélyei lettek volna?
 • Az E-kereskedelem kategória az idén még nem volt aktuális?

Tervezi, hogy jövőre benevez az Év Honlapja 2013-ra?

A pályázat alapítója, Varga István az eredményhirdetésen elmondott ünnepi köszöntőjében azt mondta, hogy a vállalkozásoknak drasztikus szemléletváltásra van szükségük a fogyasztók megnyeréséhez. Azok a vállalkozások lehetnek sikeresek, amelyek képesek lesznek elérni a vevőiket, és eredményesen tudnak velük kommunikálni. A kommunikációhoz rengeteg új marketingeszköz van, de egyáltalán nem mindegy, hogy melyiket választják majd.

Milyen fejlesztésen gondolkodik azért, hogy cégének jó esélyei legyenek vevői elérésében és meggyőzésében?

Látogatott és érdeklődőket hozó céges honlapot kívánok.

Szunai Péter
kattintási tanácsadó