Web 2.0 megoldások a honlapon

Weboldalunknak ma már magasabb ingerküszöbön kell átlépnie, mint 10 évvel ezelőtt, ezért honlapkészítéskor érdemes felhasználni a legújabb programozási megoldásokat, így az úgynevezett Web 2.0-át is.

A Web 2.0 (közismert nevén webkettő) olyan új internetes szolgáltatásoknak a gyűjtőneve, melyeknél a megjelenő tartalom egy részét maga a felhasználó generálja. Nézzünk meg néhány megoldást, melyet sikeresen használhatunk honlapunkon:

  • Közösségi oldalak: ezek között a legelterjedtebb ma a Facebook, de sok más közösségi oldal is létezik. Ha saját oldalunkba beépítünk egy Facebook Like Boxot (pl. http://janbelteriajto.hu), azzal lehetőséget adunk a honlapunk látogatóinak, hogy Facebook profiljukra felvegyék oldalunkat, mint „kedvelt” honlapot, ezzel mintegy ingyen reklámot biztosítva a látogató összes ismerőse számára. Kisebb helyet foglal el, ha csak egy Facebook Like Buttont teszünk ki (ld. http://www.gyermeklelkivilag.hu). Ezt viszont minden honlapoldalon más-más linkkel megjeleníthetjük. Ezáltal bármely aloldalunkat tudja a látogató ajánlani, ahhoz akár megjegyzést is fűzve. A Facebook Send Button elhelyezése pedig lehetőséget ad egy látogatónak, hogy egy konkrét ismerősének a Facebook oldalára küldjön ajánlást.
  • Térkép: a Google Maps alkalmazást sokan használják, ha el akarnak jutni valahova. De ezt a megoldást saját honlapunkon is használhatjuk, a Kapcsolat vagy Elérhetőség menüpontban. A könnyebb megtalálhatóság kedvéért belerajzolhatunk a térképbe számunkra fontos csomópontokat, épületeket, megjegyzéseket, útvonalterveket, ezzel nagyban segítve a látogatót telephelyünk megtalálásában (pl. http://www.budaorsinyelviskola.hu/elerhetoseg).
  • Videó megosztók: ma már egy jó honlapon videók is helyet kapnak. Ezek mérete azonban sokszor meghaladja a tárhelyünk méretét, és feltöltése sem egyszerű. Erre a problémára adnak megoldást a videó megosztók, melyek között a legismertebb a YouTube. Ha itt létrehozunk egy fiókot és feltöltjük videóinkat, egy egyszerű kóddal be tudjuk ágyazni saját weboldalunkba. Egyszerű megoldás és a helyet sem foglalja. (Minta: http://sabbathsong.hu/klip)

A fent kifejtett szolgáltatáson túl sok mást is sikeresen alkalmazhatunk, mint pl. képmegosztókat, online fizetésre használt programokat, blogokat…

Sok sikert a webkettő világában!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .